Tips voor je viervoeter

 

 

Het leek mij erg leuk en handig om enkele tips en weetjes aan de site toe te voegen om zo meer te kunnen betekenen voor mensen met honden en leuke weetjes over honden te plaatsen. Hopelijk hebben jullie hier wat aan. Hieronder de tips en weetjes over je trouwe viervoeter:🐾🐶 

 

Aanschaf pup/benodigdheden:

Bij de aanschaf van een puppy is het belangrijk dat je een plek creëert dat je hond zich op zijn gemak voelt bij je thuis en een fijne plek heeft en die kun jij hem geven. Het is van belang om je goed voor te bereiden op de komst van je puppy. Zorg dat er thuis een vaste plek is voor zijn eet- en drinkplek, slaapplek en een aantal dingen heeft om mee te spelen. Zorg dat de slaapplek een rustig plekje is. Kies ervoor om een mand aan te schaffen die makkelijk schoon te houden is en comfortabel ligt voor je hond. Leg er in het begin een doek in van zijn moeder wat uit het nestje komt, zodat de pup eraan kan wennen bij je thuis.

 

Speelgoed

Voerbak/drinkbak

Deken/mand/Bench/Kussen

Hondenhalsband/riem

Kauwstaafjes

Brokkes/vlees

 

 

Voer/vlees/snacks:

Wat voor vlees of brokjes je geeft is afhankelijk van je hond. In het begin als je pup klein is start je met puppybrokjes en vlees voor junior honden. Je geeft hem zachte snacks en natuurlijk niet te veel. Kijk ook op de achterkant van de  verpakking van de snacks, vanaf wanneer je hond deze snacks mag hebben. Soms lijken de snacks goed te zijn voor je huisdier, maar zijn ze niet geschikt en is je pup er nog te jong voor. Na mate je hond is uitgegroeid kun je overgaan op andere brokken en vlees, namelijk Adult brokken en Adult vlees. Een plastic maatbeker van de dierenwinkel is handig om de juiste hoeveelheid te meten, want meten is weten. Op de maatbeker staan de juiste hoeveelheden aangewezen voor elk gewicht en lengte van je hond. Handig om te hebben en zeker in het begin. 

 

 

Opvoedtips/training/puppycursus:

Het opvoeden van je hond kan soms best lastig zijn, zeker als je net een pup in huis hebt die alles nog moet leren. Wees daarom consequent voor je pup, wat hij wel en niet mag. Als hij bijvoorbeeld zijn plasje gedaan heeft op het trainingsdoekje, dan beloon je hem daarvoor en heeft je hem wat lekkers. Het trainingsdoekje zou ik op 1 vaste plek leggen, zodat je hond weet waar hij zijn behoefte kan doen in het begin. Als hij op het vloerkleed heeft geplast  en niet op het trainingsdoekje, dan moet je je pup bestraffen en hem erbij halen en laten zien/laten merken dat dit niet mag en hem naar buiten doen.  

 

Als je pup net thuis is geef je zelf ook als een beetje training door hem te leren wat thuis wel en niet mag. Dit is de eerste basis dat je puppy naar jou leert luisteren. Dan volgt daarna nog de echte puppy cursus. Vier redenen om je puppy te trainen: Het is goed voor zijn fysieke en mentale welzijn, ze leren erg snel, leren met andere honden om te gaan en thuis heb je er minder stress van, als hij getrainder is. Het is belangrijk om zo snel mogelijk in het begin met je hond naar de puppycursus te gaan, zodat hij leert wat belangrijk is en wat niet met de training. Je leert de hond de basisdingen, zoals:

zit, zit en blijf, het lopen aan de slappe lijn, af en blijf af. Je leert een eenheid te worden met je hond en leert op een rustige en prettige manier leiding te geven. Ook leer je in deze cursus op welke manier een hond leert. De puppycursus is vanaf leeftijd 8 weken.

 

Rust: krijg je door op een vriendelijke manier de regels en grenzen te stellen en deze consequent toe te passen. 

Samenwerking: krijg je door op een speelse manier oefeningen aan te leren en deze consequent toe te passen.

Controle: Krijg je door trainen en spel en het begrijpen wat een hond is en hoe hij leert. 

 

Binnen 8 weken heeft je hond de beginselen van de puppycursus onder de knie.

 

Vervolg puppytraining: Wil je verder met je training en heb je de basis gehad, dan is dit altijd goed en een goede vervolg stap van de puppycursus. Als je de vervolgtraining met je hond doet merk je hoe fijn het is dat je hond steeds beter naar je luistert en hoe je steeds beter op elkaar afgestemd raakt. In de vervolgtraining leert je hond het volgende:

Tijdens de vervolglessen worden de basisoefeningen uitgebreid en leren ze er een aantal oefeningen bij. Vaak na iedere les krijg je een uitgebreide samenvatting mee met duidelijke instructiefilms, hoe je je hond heb beste kunt trainen. Deze vervolgcursus duurt 8 weken. 

Zowel de puppycursus als de vervolgcursus is 1 keer in de week op een vaste dag. 

 

Vachtverzorging/benodigdheden:

Vachtverzorging is belangrijk om de vacht van je hond mooi en schoon te houden en natuurlijk klitvrij. Voor kleine gezelschapshonden kun je zelf de vacht onder houden en als je een grotere hond in huis hebt is het handiger om ermee naar een honden trimsalon te gaan. 

 

Dit heb je nodig om het zelf te doen: 

Zachte borstel/kam (RVS)

vlooienkam

Klittenkam

 

Kijk voor meer informatie op de website: www.hondenfun.nl  www.medpets.nl 

 

 

Gebitsverzorging: 

De gebitsverzorging van je hond kun je heel goed zelf doen, door het reinigen van de tanden en kiezen door middel van  tandenpoetsen en de verzorging van de mondholte en het tandvlees met behulp van speciale producten. Met het tandenpoetsen moet je zo vroeg mogelijk mee beginnen met je hond, namelijk als de pups tussen de 8 en 12 weken oud zijn. Gebruik wel speciale hondentandpasta, meestal heeft het een lekkere smaal, waardoor je hond niet de tandpasta weigert. Tot slot zijn er nog de volgende producten die het gebit van je hond gezond en schoon houden, namelijk: 

 

Reinigingsdoekjes

kauwsticks

supplementen

speciale brokken die het gebit ondersteunen gezond te houden

diverse speeltjes

 

Tips voor onderweg met je hond /wagenziek:

Wanneer je met je hond op vakantie gaat zijn er bepaalde dingen waar je rekening mee moet houden, zoals:

Er zijn bepaalde regels die je dient na te leven en de veiligheid van je hond staat natuurlijk voorop.

 

Hond vervoeren in de auto:

Afhankelijk van de auto waarmee je reist, bepaal je zelf je hond te vervoeren op de achterbank of in de kofferbak. Houdt er rekening mee dat de hond wel rechtop moet kunnen zitten en uit het raam moet kunnen kijken. Ook moet je erop letten dat de ruimte van de auto goed geventileerd is, zodat je hond het niet te heet krijgt tijdens de rit. 

Om ervoor te zorgen dat je hond veilig in de auto zit, is het verstandig om een Bench in de kofferbak te plaatsen of een hondenriem te kopen mocht je toch besluiten om je hond op de achterbank te plaatsen. Let er wel op dat je hond niet naar voren kan komen tijdens het rijden en zo de bestuurder hindert. In deze volgende landen is het belangrijk dat je de veiligheidsregels in acht neemt, wanneer je een hond in de auto vervoert. Zie hier boven de genoemde veiligheidsregels voor onderweg. Dit zijn de landen: 

Nederland, Duitsland, België, Spanje, Frankrijk, Italië, Zwitserland, Polen, Oostenrijk en Denemarken. Wanneer je je hond niet op de juiste wijze vervoert kun je een boete riskeren. In de overige EU landen zijn er nog geen regels wat betreft een hond vervoeren in de auto.

 

Wanneer je met je hond onderweg bent, neem dan wel om de twee uur een pauze om je hond even te laten drinken en om even een stukje met de hond te gaan wandelen. Dit is namelijk aangenamer voor je zelf en je hond, want de hond kan dan weer aangenaam in de auto zitten en de bestuurder van de auto heeft ook even rust gehad en kan daarna weer verder reizen.  

 

Wanneer je hond wagenziek is kun je voordat je op reis gaat bij je dierenarts langs gaan. Je kan dan advies krijgen wat voor soort  medicijnen je hond nodig heeft. 

 

Wat neem je mee voor je hond, tijdens de vakantie?

Je moet er rekening mee houden dat je hond naar een onbekende omgeving gaat en daarom is het belangrijk dat je hond zijn vertrouwde spulletjes bij zich heeft. Wanneer je met je hond op vakantie gaat neem je het volgende mee:  zijn vertrouwde hondenmandje, riem, speelgoed en zijn vertrouwde hondenvoer. 

 

10 huisdiervriendelijke vakantieparken

Nederland:   Zeeland                                   Roompot Noordzee Residence De Banjaard

                   Texel                                       Camping Loodsmansduin

                   Veluwe                                    Park Berkenrhode

                   Limburg                                   Brunssummerheide

                   Drenthe                                   Vakantiepark De Norgerberg

België:        Belgische kust                          Zeepark Haerendycke

                  Ardennen                                 Mont St. Jacques  Landal Villages Les Gottales

Duitsland:   Eifel                                         Lindner Ferienpark Nurgburgring 

Luxemburg:                                                Camping Val d'Or

Frankrijk:   Noordoosten                            Center Parcs Les Trois Forets

         

 

 

EHBO voor honden:

Onverwachte dingen gebeuren overal, thuis, in het park op straat of tijdens de vakantie. Het is daarom belangrijk dat je weet wat je moet doen als je hond gewond is en hulp nodig heeft. Hier de volgende onderwerpen op een rijtje:

 

Zorg dat je zelf niet in paniek raakt en rustig blijft. Als je hond gewond is je hond vaak bang en kan daarom weleens van zich afkrabben of bijten. Leg dus daarom een bandje aan om zijn bek en knoop dit stevig vast in zijn nek. Bel daarna met de dierenarts, vraag wat moet je moet doen bij  je huisdier. Als je langs moet komen bij de dierenarts, vraag dan wel of het nodig is dat de dierenambulance langskomt of niet. Zo ja, vergeet dan niet te melden dat het om een spoedgeval gaat.  Tip: zet zowel het telefoonnummer van de dierenarts als van de dierenambulance in je telefoon, dan hoef je in noodsituaties niet nog eerst  daar naar te zoeken, maar heb je het bij de hand. Wil je meer weten over EHBO bij huisdieren? Dan kun je een speciale EHBO- cursus volgen voor dieren. Ook zijn er nog speciale EHBO boeken te koop voor huisdieren. Op deze manier kun je ook je kennis bijspijkeren. Ook is er nog een EHBO koffer voor dieren te verkrijgen. Wel is het handig om je EHBO koffer mee te nemen als je op reis gaat met je huisdier. 

 

Wat te doen met teken/vlooien, oververhitting, kneuzingen, huidinfectie/vergiftiging:

Teken: teken kun je makkelijk verwijderen met een tekentang. Draai de teek  linksom of rechtsom en je draait de teek er zo uit. 

Vlooien: vlooien kun je makkelijk met een vlooienband of vlooiendruppeltjes bestrijden. Wel moet je het met enige regelmaat herhalen, zodat de vlooien wel weg blijven.  

 

Oververhitting: haal je hond uit de zon en zet hem in de schaduw. Vervolgens dien je als allereerst de poten/voetzolen te koelen met water. Geeft je hond water en houd hem in de gaten of hij niet suf word.